Zámorské Francúzsko sú územia, ktoré spadajú pod francúzsku suverenitu. Tieto územia neležia v Európe, ale po celej Zemeguli. V Tichom oceáne, v Atlantickom oceáne, Karibiku, v Južnej Amerike, ba dokonca v Antarktíde. Kedysi malo Francúzsko obrovské kolónie a tieto všetky ostrovy sú len pozostatkami tejto úspešnej epochy francúzskych dejín.

pláž

Spomeňme si tie najkrajšie, ale aj najzaujímavejšie ostrovčeky:
Martinik: Asi každý pozná kvalitný rum, ktorý pochádza priamo z tejto oblasti – Martinik. Hlavným mestom je Saint Pierre. Nachádzajú sa tu nádherné, biele a celkom osamelé pláže, ktoré sú vhodné pre milovníkov spoznávania podmorského sveta. Hovorí sa o ňom, že to je malý kúsok Francúzska vsadený priamo do Karibského mora. Nájdete tu nádherné pamiatky skoro na každom kroku.
Nádherné sú aj Normandské ostrovy

Francúzska Guiana: ostrov, ktorý je najmenej obývaný, zo všetkých francúzskych ostrovov. Je to ideálna krajina pre náruživých bádateľov, a to hneď z mnohých dôvodov. V skrytej džungli sa nachádzajú nádherné a skryté vodopády, žijú tu domorodci vo svojich dedinkách. Nájdete tu kvalitnú zmesku všelijakých kultúr. Dá sa tu splavovať rieky na lodiach. Postačia nohy, kanoe ale pokojne si môžete krajinu pozrieť aj letom v lietadle.

přístav

Zaujímavé sú aj oblasti, do ktorých sa my, bežní ľudia pravdepodobne nikdy nedostaneme. Francúzske južné a antarktické územia sú z hľadiska polohy na celkom zaujímavých miestach. Možno ste doteraz ani nevedeli, že krajina galského kohúta vlastní územia aj v týchto častiach našej zemegule. Bolo vytvorené v roku 1995 a spravovali ho ľudia z Paríža.Od roku 2004 ho spravujú zo Saint Pierre na ostrove Réunion, avšak nikdy nebolo považované za súčasť Réunionu.Pozostáva z piatich okresov a to: Nový Amsterdam a ostrov Svätý Peter, Crozetové ostrovy, Kerqueleny, Iles Épares, Adelina Zem.
Nová Kaledónia nachádza sa v Tichom oceáne, má rozlohu okolo devätnásť kilometrov štorcových. Väčšina obyvateľstva je z Európy, zvyšok pochádza z Ázie. Objavil ho prvýkrát námorník v roku 1774 James Cook.